Το πρόγραμμα τελειώνει ( ; ), το πρόβλημα παραμένει

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 189
  •  
  •  
  •  
  •  
    189
    Shares

Το πρόγραμμα τελειώνει ( ; ), το πρόβλημα παραμένει

         Ακόμη θα πληρώνουμε δικά τους πλεονάσματα…

Είμαστε μια γενιά νέων ανθρώπων, που ζει τα καλύτερα της χρόνια μέσα σε μια περίοδο, όπου η ανεργία και η επισφαλής εργασία αποτελούν κανόνα.
Δουλεύουμε όπου χρειαστεί, για όσο χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, για να πληρωνόμαστε με τον κατώτατο ή την ‘’εφεύρεση’’ του υποκατώτατου μισθού.
Μια περίοδο που έγινε κανονικότητα για μια ολόκληρη γενιά, ο μισθός των 490 ευρώ και η ζωή στο παιδικό δωμάτιο μαζί με τους γονείς μέχρι τα 30.

Οι αυτόματες περικοπές για χάρη των πλεονασμάτων, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η διάλυση της παιδείας, της δημόσιας υγείας, τα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια και αεροδρόμια, οι χαμηλοί μισθοί, η κατάργηση βασικών δικαιωμάτων, η βαριά φορολογία ακόμη και για τους φτωχούς των φτωχών, η ανεργία, η επισφάλεια, η μετανάστευση, οι εκατοντάδες νεκροί από πυρκαγιές και πλημμύρες..

Αυτά είναι τα μνημόνια για εμάς.

Οι θυσίες που οι κυβερνώντες και οι wanna-be κυβερνώντες της αντιπολίτευσης, έλεγαν πως έπρεπε να γίνουν για να σωθεί το ευρώ, οι τράπεζες, οι δανειστές, η εργοδοσία.
Γιατί δεν υπήρχε «άλλη εναλλακτική» από το να πατήσουν στις δικές μας πλάτες.

Τι είναι στην πράξη το τέλος του μνημονίου;
Θα εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία όπως ίσχυε το 2008;
Θα γίνει πάλι υποχρεωτική η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;
Θα επανέλθουν οι χαμένοι μισθοί και συντάξεις;
Θα επιστρέψουν οι 450.000 νέοι που αναζήτησαν μέλλον στο εξωτερικό;

Με ή χωρίς πρόγραμμα, τα μέτρα έχουν γίνει νόμοι και ήρθαν για να μείνουν, όπως και τα προβλήματα ολόκληρης της γενιάς μας.

Η διαρκής επιτήρηση θα συνεχιστεί ανά τρίμηνο, τουλάχιστον μέχρι το 2032
Το χρέος έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα του (180,4%) και το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία 8 χρόνια.

Τα υψηλά πλεονάσματα οικοδομούνται με μειώσεις στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου ώστε να πληρώνουν φόρο ακόμα και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Η ανεργία είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από την προ-μνημονιακή εποχή, την ίδια στιγμή που ο Υφυπουργός εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος παρουσιάζει ως επιτυχία ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2011, έπεσε το ποσοστό ανεργίας κάτω από 20%, κρύβοντας τον εργασιακό όλεθρο πίσω από την ημιαπασχόληση και τα βραχυπρόθεσμα εποχικά προγράμματα.

Για εμάς το πολιτικό marketing περί εξόδου από τα μνημόνια αποτελεί «καθαρή κοροϊδία»
Γνωρίζουμε καλά ότι το μέλλον επιφυλάσσει απόρριψη, χαμηλές προσδοκίες και δυστυχία εάν δεν αντισταθούμε.

Ως γενιά των 400 ευρώ οργανωνόμαστε και παλεύουμε για ζωή και όχι επιβίωση.

Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να καλυφθούν από μισθούς ψίχουλα. Κατάργηση υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου στα 751 ευρώ.

 

Επειδή είμαστε άνεργοι δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ζωή και μέλλον Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.

 

Θέλουμε να είμαστε δημιουργικές/οι και να συνεισφέρουμε στην κοινωνία, αντί να μπαλατζάρουμε μεταξύ ανεργίας και επισφάλειας. Θέλουμε σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπή ωράρια.
*Σκίτσο του Άγγελου Ευαγγελάτου