Μείωση του αφορολόγητου ή αλλιώς στο ταμείο η γενιά των 400 ευρώ και οι άνεργοι

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
    46
    Shares

Μια από τις εκατοντάδες δήθεν κόκκινες γραμμές αυτής της κυβέρνησης τελικά φαίνεται να εξαφανίστηκε για χάρη της πολυπόθητης συμφωνίας και το κλείσιμο άλλης μιας αξιολόγησης. Για να “σωθούμε” λοιπόν για πολλοστή φορά, μια από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα, ήταν η συμφωνία για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος που αυτή τη στιγμή είναι στα 8.636 ευρώ (υπενθυμίζουμε ότι πριν τα μνημόνια το 2009 για μισθωτούς και συνταξιούχους ήταν στις 12.000 ευρώ).

Η συμφωνία μάλλον επετεύχθη, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι δεν θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας, το ΔΝΤ και η ΕΕ και από το 2018 το κατώφλι της εφορίας θα περνάνε όλοι οι ευνοημένοι της κρίσης!

Χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι, αγρότες με ελάχιστο εισόδημα, εργαζόμενοι εκ περιτροπής απασχόλησης και φυσικά η προνομιούχος γενιά των 400ευρώ που καλείται για πρώτη φορά να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Και όσο απίστευτο μπορεί να φαντάζει με την εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πληρώσουν ακόμα και οι άνεργοι.

Ναι καλά το διαβάσατε. Θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος και οι άνεργοι!

Όπου κι αν κλείσει το αφορολόγητο όριο, το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων που δεν πλήρωναν φόρο, από την εφαρμογή του μέτρου και μετά θα πληρώσουν. Αν κλείσει το αφορολόγητο στις 6000 ευρώ (τις τελευταίες ώρες ακούγετε για 6500 αλλά ποτέ δεν ξέρεις) που θέλει το ΔΝΤ, πρακτικά σημαίνει ότι αν έχεις σπίτι και αυτοκίνητο στο όνομα σου και είσαι άνεργος ή χαμηλόμισθος έχεις τελειώσει ως άνθρωπος…

Τεκμαρτό εισόδημα, αυτή η απίστευτη έμπνευση 

Επειδή πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, χρειάζεται ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί με τη μείωση του αφορολόγητου.

Παράδειγμα: Ένας άνεργος και άγαμος, που μένει σε παραχωρηθέν από τους γονείς του διαμέρισμα και δυστυχώς γι αυτόν έχει κάνει το έγκλημα να έχει στην κατοχή του και ένα παλιό αυτοκίνητο 20ετίας 1200 κυβικών καλείται από εδώ και μπρος να πληρώσει φόρο! Γιατί θεωρείται από την Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων) ότι έχει τεκμαρτό εισόδημα πάνω από τις 6000 του αφορολόγητου και άρα πληρώνει τη διαφορά με 22% φόρο!

Ο υπολογισμός του περίφημου τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται ως εξής. Είναι το άθροισμα με βάση πρώτον, το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ που προβλέπεται για τον άγαμο, δεύτερον, με βάση το τεκμήριο του σπιτιού το οποίο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ (40 ευρώ το τετραγωνικό μέχρι τα 80 τμ με υπόθεση ότι βρίσκεται σε τιμή ζώνης κάτω των 2800) και τρίτον, με βάση το τεκμήριο του Ι.Χ. που ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω μπορεί κάποιος με μηδενικό εισόδημα να κληθεί να πληρώσει φόρο!

Έτσι από τη στιγμή που το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στις 6.000 ευρώ, (από τα 8.636 που είναι τώρα), θα εμφανίζεται με τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 8.200 ευρώ και θα καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο φόρο 484 ευρώ! (8.200 ευρώ – 6.000 ευρώ = 2.200 ευρώ Χ 22% = 484 ευρώ) Είναι απίστευτο αλλά αυτό το ονόμασε ο Τσίπρας «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»

Ένα μισθό θα χάσουν οι εργαζόμενοι των 600 και 700 ευρώ

Χωρίς λοιπόν τον υπολογισμό των τεκμαρτών εισοδημάτων με βάση μόνο τον υπολογισμό των μισθών, καλούνται να πληρώσουν φόρο πάνω από 1,5 εκ εργαζόμενοι των 492 ευρώ του καθαρού κατώτατου μισθού και των 600-700 ευρώ, που οι εκτιμήσεις λένε ότι ο φόρος θα αντιστοιχεί ακόμα και με ένα μισθό. Και για να το πούμε λίγο ειρωνικά, τσακίζεται από την κυβέρνηση πάλι ο μεγάλος πλούτος και οι υψηλόμισθοι. Καλούνται δηλαδή να πληρώσουν φόρο ουσιαστικά όλοι οι μισθωτοί που είναι λίγο πάνω το κατοχυρωμένο εισόδημα της φτώχειας των 4.512 ευρώ. 

Κι όλα αυτά γιατί; 7 χρόνια τα ίδια και τα ίδια ψέματα …

«Για να σώσουμε το καράβι. Γιατί όπου να ναι θα βγει η χώρα από την κρίση. Γιατί τελειώνουμε με την λιτότητα. Γιατί βγαίνουμε στις αγορές και από τα μνημόνια. Γιατί δεν θα ξανά πάρουμε ποτέ υφεσιακά μέτρα. Γιατί θα γυρίσουμε σελίδα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Γιατί από το καλοκαίρι έρχεται τεράστια ανάκαμψη που θα τρίβουμε τα μάτια μας» όπως είπε πρόσφατα κι ο Φλαμπουράρης.

Η νεολαία δεν αντέχει άλλο, να οργανωθούμε και να αντισταθούμε.

Η ανάλγητη λοιπόν αυτή κυβέρνηση συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες, στο ίδιο βαρετό και καταστροφικό μοτίβο με τις προηγούμενες να λέει διαρκώς ψέματα, σε μια περίοδο που είναι πραγματικός εφιάλτης η πραγματικότητα της νέας γενιάς, του κόσμου της εργασίας και των ανέργων. Μετά από 7 χρόνια διαρκούς και αναγνωρισμένης απ’ όλους μνημονιακής αποτυχίας, συνεχίζουν ακάθεκτοι να υλοποιούν την καταστροφή της χώρας και την εξόντωση της γενιάς μας. Θα το αφήσουμε να συνεχιστεί για πολύ ακόμα ;

Σαν Generation 400, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάτσουμε και να τους κοιτάμε. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε. 

Γιατί η γενιά μας δεν έχει τίποτα να χάσει !

-Ούτε σκέψη για μείωση του αφορολόγητου

-Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες.

-751€ κατώτατο μισθό, χωρίς προϋποθέσεις και κατάργηση της ευέλικτης εργασίας!

Συνεχίζουμε..

400generation

16864974_1868365123452564_5104393350327570921_n