Μηνύσεις του εργοδότη της Vresnet που απέλυσε έγκυο εργαζόμενη κατά συνδικαλιστών που την υπερασπίστηκαν!

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 101
  •  
  •  
  •  
  •  
    101
    Shares

 

O κύριος Ηρακλής Μπάμζας , ιδιοκτήτης και εργοδότης της Vresnet στην Καλλιθέα συνεχίζει το σερί εργοδοτικής τρομοκρατίας που ξεκίνησε όταν πριν κάτι μήνες δεν αναγνώρισε την αναρρωτική άδεια εγκύου εργαζομένης του, προχωρώντας σε μηνύσεις εναντίον συνδικαλιστών από το σχήμα Radical IT που παρεμβαίνει στο ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής) που υπερασπίστηκαν την εργαζόμενη.

Συγκεκριμένα, ο εργοδότης της Vresnet δεν αναγνώρισε την αναρρωτική άδεια της εγκύου εργαζομένης κατόπιν υποδείξεως γιατρού και  ενώ αυτή είχε δηλώσει την εγκυμοσύνη της μήνες πριν.

Όταν οι μέρες της άδειας πέρασαν και η εργαζόμενη, όντας ήδη στον 7ο μήνα εγκυμοσύνης γύρισε πίσω στην δουλειά, αυτός με φωνές και απειλές τις απαγόρευσε να εργαστεί απολύοντάς την. Μάλιστα απέλυσε και όποιον συνάδερφό της τόλμησε να την υποστηρίξει, συγκεκριμένα άλλους τρεις. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε και παρακάτω.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό αλλά ο εν λόγω εργοδότης θέλει να βγει και από πάνω. Ξεκίνησε λοιπόν τις μηνύσεις απέναντι σε μέλη του συνδικαλιστικού σχήματος Radical IT στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών (σωματείο ΣΕΤΥΠ) προκειμένου να τους εκδικηθεί για την εμπλοκή τους με το ζήτημα και την υπεράσπιση της απολυμένης εγκύου.

Για το ζήτημα αυτό είχαμε κινητοποιηθεί και εμείς ως πρωτοβουλία ανοίγοντας το ζήτημα στην γειτονιά της Καλλιθέας. Η υπόθεση εκκρεμεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου πλέον αφού η εργαζόμενη βρήκε το θάρρος να προβεί σε καταγγελία και με την στήριξη του Σωματείου και λοιπών αλληλέγγυων συλλογικοτήτων είναι απίθανο να χάσει οποιαδήποτε δικαστική ή εξωδικαστική μάχη. Και αυτό ο εργοδότης της Vresnet κύριος Η. Μπάμζας το ξέρει καλά.

 

Το σχήμα Radical IT καλεί σε συντονισμό συναδέρφους και σωματεία του κλάδου στο ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας)
την Τετάρτη στις 19.00 

 

 

Παρέμβαση στην Καλλιθέα για περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην Vresnet

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του σχήματος Radical IT


 

Μηνύσεις σε δύο μέλη του Radical I.T.: Αλήθεια, πιστεύετε ότι τρομάξαμε;

Το γεγονός…

Η εργοδοτική αυθαιρεσία του “κυρίου” Ηρακλή Μπάμζα, ιδιοκτήτη της εταιρίας Vresnet, δεν έχει τέλος. Αυτή τη φορά βάζει στο στόχαστρο και μηνύει δύο μέλη του Radical IT. Ο λόγος…; Πρόσφατα ήρθαν σε σύγκρουση με τις εργοδοτικές του μεθοδεύσεις υπερασπιζόμενοι τα αυτονόητα δικαιώματα μιας εγκύου εργαζόμενης στην εταιρεία του.

Τα δύο μέλη μας, τα οποία δραστηριοποιούνται συνδικαλιστικά στο χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, και μάλιστα ένας εξ αυτών είναι εκλεγμένος στο ΔΣ του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΗΠ, θα πρέπει την ερχόμενη Τετάρτη 21/2 να προσέλθουν στο Α.Τ. Ομονοίας ώστε να λάβουν γνώση για τις μηνύσεις εις βάρος τους.

Το ιστορικό…

Η συνάδελφος Α.Μ. εργαζόταν στην εταιρία Vresnet, ιδιοκτησία του Ηρακλή Μπάμζα. Όταν έμεινε έγκυος, ο γιατρός της στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης, της χορήγησε κάποιες ημέρες αναρρωτική άδεια. Όταν επέστρεψε για δουλειά, ο εργοδότης της δεν αναγνώριζε τα χαρτιά της άδειας και εκτός αυτού, μέσω απειλών και φωνών της απαγόρευσε την εργασία της και την είσοδό της στην εταιρεία. Η εγκυμοσύνη της ήταν δηλωμένη εδώ και μήνες και η ίδια ήρθε μετά από αυτό σε απόλυτο αδιέξοδο.

Η συνάδελφος όμως δεν τα παράτησε. Βλέποντας ο εργοδότης τη στάση της, ξεκίνησε μια άνευ όρων σωρεία απειλών προς τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρίας του. Απαίτησε από τους ίδιους να πάψουν να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τη συνάδελφό τους και a priori να πάρουν τη δική του θέση ώστε να “υπερασπιστούν τα συμφέροντα του εργοδότη τους”. Το εξωφρενικό είναι όταν τρεις εργαζόμενοί σήκωσαν κεφάλι και κάνανε την αυτονόητη κριτική υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφό τους, ο ίδιος τους απέλυσε αμέσως.

Ο απόλυτος εκβιασμός. Ωμή τρομοκρατία!

Προηγούμενες ανακοινώσεις του Radical IT για το ιστορικό της υπόθεσης:

https://www.radicalit.gr/2017/10/24/vresnet-ergodotikh-tromokratia-anakoinwsh/
https://www.radicalit.gr/2017/10/18/vresnet-ergodotikh-tromokratia/

Η στάση του Radical IT…

Ως Radical I.T. ήρθαμε σε επαφή με τη διωκόμενη συνάδελφο από την πρώτη στιγμή. Επιλέξαμε σε συνεργασία με το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, αλλά και με άλλες εργατικές και κοινωνικές συλλογικότητες να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση του Η. Μπάμζα.

Σκοπός μας ήταν εξ’ αρχής, να ενημερώσουμε τον κύριο αυτόν σχετικά με την εργατική νομοθεσία, σχετικά με την υποχρέωσή του να καλύψει ως οφείλει την έγκυο καταβάλλοντας όλα όσα προβλέπει ο νόμος, να ενημερωθεί πως η απόλυση εγκύου είναι κατάφωρη παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και φυσικά πως οφείλει να την ανακαλέσει.

Αυτό που είδαμε μπροστά μας, έμοιαζε να είναι βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές εποχές. Το αφεντικό που κάνει τον “Κινέζο” – που δε γνωρίζει απολύτως τίποτα. Έναν άνθρωπο που μαίνεται εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων, που απολύει ανεξέλεγκτα και αντιμετωπίζει με περιφρονητικό, “μαγκιόρικο και τσαμπουκαλεμένο” ύφος όποιον έρχεται να του θυμίσει τις βασικές του υποχρεώσεις.

Είδαμε ένα μαινόμενο αφεντικό να ξεστομίζει απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις, να ξεστομίζει με περίσσια μισανθρωπιά “και τι με νοιάζει εμένα που είναι έγκυος;”, να υψώνει τον τόνο της φωνής του απέναντι σε συνδικαλιστές. Ο ίδιος δεν είχε καμία διάθεση να συζητήσει το οτιδήποτε, αντιθέτως απαντούσε συνεχώς με “εξυπνάδες” και υπεκφυγές για τα καμώματά του.

Πρώτη μας κίνηση λοιπόν, ήταν σε συνεργασία με τη συνάδελφο και το σωματείο που την καλύπτει, να καταγγείλουμε το περιστατικό στην επιθεώρηση εργασίας. Να την υπερασπιστούμε φυσικά στη συνεδρίαση της επιθεώρησης εργασίας που έλαβε χώρα στο παράρτημα της Καλλιθέας και σε οποιαδήποτε δικαστική μάχη προκύψει, μέχρι η ίδια να δικαιωθεί και να επιβληθούν στον εργοδότη οι αντίστοιχες ποινές.

Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει…

Ο “κύριος” Η. Μπάμζας δε μπορεί να χωνέψει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να του χαλάσουν τη σούπα και να υπερασπιστούν τα αυτονόητα δικαιώματα των συναδέλφων τους απέναντι στις μισανθρωπικές του ορέξεις, πόσο μάλλον μιας εργαζόμενης γυναίκας στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της. Δε μπορεί να χωνέψει πως η υπόθεση αυτή δε θα έχει αίσιο τέλος. Και η ίδια δικαστικά θα δικαιωθεί λαμβάνοντας τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις και ο ίδιος θα δεχθεί τις ανάλογες ποινές.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθημερινά πολλά αντίστοιχα περιστατικά. Έτσι συμπεριφέρονται οι εργοδότες αν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους πειράξει ποτέ κανείς. Αν αγνοούμε ή δεν σηκώνουμε το κεφάλι απέναντί τους, τότε όλο και περισσότεροι θα αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν υπαλλήλους στο σκοτάδι της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στο κοντινότερο σωματείο, στην κοντινότερη εργατική συλλογικότητα. Δεν έχει έρθει ακόμα η μέρα που θα υποχωρήσουμε!

Καλούμε τους συναδέλφους μας και τα σωματεία του κλάδου σε κοινό συντονισμό για την υπεράσπιση των διωκόμενων συναδέλφων μας την ερχόμενη Τετάρτη στις 19:00 στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, δεύτερος όροφος)

Καμία δίωξη απέναντι στους συναδέλφους του Radical I.T.!

Κανένας συνάδελφος μόνος του, ποτέ!

Δεν τρομοκρατούμαστε! Καμία εργοδοτική αυθαιρεσία να μη μείνει αναπάντητη!