Μια φορά και έναν καιρό ήταν το αφορολόγητο…

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 41
  •  
  •  
  •  
  •  
    41
    Shares

U+2191.svg

σκίτσο του «Στάθη» (2017)

Αν και η κυβέρνηση εκφράζει δημόσια την αισιοδοξία της για την επίτευξη “καθαρής εξόδου” από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, το μέλλον μας μόνο δυσοίωνο μοιάζει, αν δεν αντιδράσουμε! Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι θεσμοί θα απαιτήσουν μαζί με άλλα μνημονιακά μέτρα, την εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου ορίου από το 2019 (αντί του 2020), σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης των στόχων του μνημονίου. Για να μην ξεχνιόμαστε το 2009 (πριν την είσοδο της χώρας στα πρώτα μέτρα λιτότητας) το αφορολόγητο όριο βρισκόταν στα 12.000 ευρώ, το Μάιο του 2016 κατέβηκε στα 8.636 ευρώ και ναι είναι αλήθεια(!) το νέο αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 5.636 ευρώ, για να μην αφήσει κανένα μισθωτό με μηνιαίο εισόδημα άνω των 403 ευρώ (5636 ευρώ/ 14 μισθούς), αλλά ακόμη και ανέργους (με ιδιόκτητο σπίτι), έξω από τη μεγάλη αγκαλιά της εφορίας.

Για μια ακόμη φορά κυβέρνηση και δανειστές χτυπούν τους «ευνοημένους» της κρίσης

Γιατί όλα αυτά;

Για να “σωθούμε” λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι ευρωπαίοι εταίροι μας και όλο το μνημονιακό παρεόνι τέλος πάντων έχουν συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και πλεονάσματα της τάξης του 2% από το 2023 μέχρι τουλάχιστον και το 2060. ΟΜΩΣ, αν οι θεσμοί και ΔΝΤ διαπιστώσουν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το τρέχον έτος, τον Μάιο του 2018 θα ψηφιστεί η σχετική διάταξη από τη Βουλή, που θα ορίζει ότι το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί από την 1-1-2019.

 

Τι σημαίνει αυτό;

Για να μιλάμε και με αριθμούς, έχει υπολογιστεί ότι περίπου 3.000.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, αγρότες με ελάχιστο εισόδημα, εργαζόμενοι εκ περιτροπής απασχόλησης και φυσικά η προνομιούχος γενιά των 400ευρώ καλείται για πρώτη φορά να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Και όσο απίστευτο μπορεί να φάνταζε πριν μερικούς μήνες, με την εφαρμογή αυτού του μέτρου τελικά ναι, θα πληρώσουν και οι άνεργοι!

Πώς;

Μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος βεβαίως βεβαίως! Διότι, ως φορολογητέο εισόδημα λαμβάνεται  στις περισσότερες περιπτώσεις  ανέργων, από την Α.Α.Δ.Ε (Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων), το τεκμαρτό εισόδημα (το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης), κι όχι το πραγματικό εισόδημα το οποίο είναι πάρα πολύ χαμηλό. Συνεπώς και αυτοί, που σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν τον φόρο αυτό.

Παραδείγματος χάριν, ένας άνεργος και άγαμος που (“δυστυχώς”) έχει στο όνομά του ένα παραχωρηθέν διαμέρισμα και έχει κάνει το έγκλημα να έχει στην κατοχή του και ένα παλιό αυτοκίνητο 20ετίας 1200 κυβικών καλείται από εδώ και μπρος να πληρώσει φόρο!

Ο υπολογισμός του περίφημου τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται ως εξής. Είναι το άθροισμα με βάση πρώτον, το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που προβλέπεται για τον άγαμο, δεύτερον, με βάση το τεκμήριο του σπιτιού το οποίο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ (40 ευρώ το τετραγωνικό μέχρι τα 80 τμ με υπόθεση ότι βρίσκεται σε τιμή ζώνης κάτω των 2800) και τρίτον, με βάση το τεκμήριο του Ι.Χ. που ανέρχεται σε 2.000 ευρώ περίπου. Με βάση τα παραπάνω μπορεί κάποιος με μηδενικό εισόδημα να κληθεί να πληρώσει φόρο!

Έτσι από τη στιγμή που το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στις 5.636ευρώ, (από τα 8.636 που είναι τώρα), θα εμφανίζεται με τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα 8.200 ευρώ και θα καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο φόρο 564,08 ευρώ!

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η τύχη της γενιάς των 500, 600 και 700 ευρώ θα είναι μακράν χειρότερη, αφού βγάζοντας απ΄έξω τον υπολογισμό του τεκμαρτού, εκτιμάται ότι θα χάνεται ένας περίπου μισθός το χρόνο.

Όταν μας δουλεύουν μέσα στα μούτρα!

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινήσουμε (για να είμαστε δίκαιοι) ότι υπάρχουν και τα αντίμετρα των νέων φορολογικών μέτρων, που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή το 2019 και το 2020. Δηλαδή, ταυτόχρονα με τη δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου θα νομοθετηθεί και θα ψηφιστεί το πακέτο των αντίμετρων 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό πεδίο που περιλαμβάνει και μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20% από 22% που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ.

Για να γίνει πιο κατανοητό, με βάση τη προηγούμενη περίπτωση στην οποία προκύπτει φόρος 564,08 ευρώ, κάνουμε τον ίδιο υπολογισμό πολλαπλασιάζοντας το υπόλοιπο με τον συντελεστή 20% και προκύπτει το “ελάχιστο” ποσόν των 512,80 ευρώ! (Χρηματική διαφορά μόνο αστεία)

Και για να το χοντρύνουν κι άλλο, αποφάσισαν το αντίμετρο αυτό να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον επιτευχθεί το “πολυπόθητο” πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

 

Βήμα προς βήμα η εξοργιστική σειρά είναι η ακόλουθη:

α) Αρχικά, απαιτείται από τους θεσμούς και ψηφίζεται από τη κυβέρνηση η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τάξεως 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 έως το 2022.

β) Έπειτα, πολλοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο αυτό θα είναι εφικτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων κατά ένα χρόνο (2019 αντί για 2020) εφόσον το Μάιο του 2018 το ΔΝΤ και οι θεσμοί από κοινού θεωρήσουν ότι ο στόχος του πλεονάσματος είναι ανέφικτος.

γ) Ταυτόχρονα όμως, αποφασίζουν ότι εάν εντέλει επιτευχθεί αυτός ο στόχος για το 2018, θα ισχύσουν τα αντίμετρα (καμία αναφορά για αύξηση του αφορολόγητου  στη περίπτωση αυτή, φυσικά…)

Και όλα αυτά γιατί;

”Η οικοδόμηση μιας οικονομίας που προχωράει για τους νέους δημιουργεί πιο στέρεα θεμέλια για όλον τον κόσμο"..."Και η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των γενεών συμβαδίζει με μια βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους κόλπους της κοινωνίας"... “Αν δεν ενεργήσουμε, μια γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ", τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ένα ιστολόγιο για την ανισότητα και τη φτώχεια μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη.
(«Inequality and Poverty across Generations in the European Union»)

Αυτό ήταν πολύ συγκινητικό αλλά ευχαριστούμε... δεν θα πάρουμε άλλη υποκρισία!

Διότι, καμία κοινωνία δεν μπορεί να πάει μπροστά υπονομεύοντας τη νεανική δημιουργικότητα, ορμή, φαντασία. Καταδικάζοντας μια γενιά ανθρώπων να μην έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον. Πολύ περισσότερο υφαρπάζοντας το προϊόν αυτών των δυνατοτήτων με οποιοδήποτε τρόπο και χρησιμοποιώντας το αποκλειστικά για την παραγωγή τεράστιων κερδών.

Διότι, μετά από 8 χρόνια διαρκούς και αναγνωρισμένης απ’ όλους μνημονιακής αποτυχίας, συνεχίζουν ακάθεκτοι να υλοποιούν την καταστροφή της χώρας και την εξόντωση της γενιάς μας.

Θα το αφήσουμε να συνεχιστεί για πολύ ακόμα;

Ως Generation 400, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάτσουμε και να τους κοιτάμε. Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε το μέλλον που μας αξίζει!

Γιατί η γενιά μας δεν έχει τίποτα να χάσει!

Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα προ μνημονίων επίπεδα (12.000 ευρώ!)
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες
751€ κατώτατο μισθό χωρίς ηλικιακές
ή άλλες διακρίσεις
Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
Εφαρμογή σκληρών προστίμων και εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της ευέλικτης και αδήλωτης εργασίας
GENERATION400
previous arrow
next arrow
Slider