Η καλή χρονιά από την αρχή φαίνεται…

Ας το να γνωστοποιηθεί!
 • 69
 •  
 •  
 •  
 •  
  69
  Shares

Καμία εντύπωση δεν μας προκάλεσε η στάση των πολυκαταστημάτων που έσπασαν την καθιερωμένη αργία, στις 2 Ιανουαρίου. Ενώ κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, παραδοσιακά οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας προτείνουν να μείνουν κλειστά τα καταστήματα, σαν μέρα ανάπαυσης των εργαζομένων, οι διοικήσεις διάφορων εμπορικών δε μάσησαν, άνοιξαν και κάλεσαν τον κόσμο για ψώνια.

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για την ποιότητα της εργοδοσίας των πολυκαταστημάτων-mall-εμπορικών κέντρων-πολυεθνικών κολοσσών. Είναι οι πρώτοι άλλωστε που εφαρμόζουν κάθε λογής εργασιακούς νεοτερισμούς για τη δήθεν τόνωση της ζήτησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών και με στόχο να διαλύσουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι μόνιμες φιέστες με τις Λευκές και Κόκκινες Νύχτες, τις εξοντωτικές Black Friday, τις απαίτησεις για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Θέλουν τη διαμόρφωση ενώ τύπου καταναλωτή, που ότι ώρα του καπνίσει, μπορεί να πάει να ψωνίσει στο πολυκατάστημα, είτε είναι Κυριακή είτε μέρα καθιερωμένης αργίας, είτε είναι βράδυ είτε μεσάνυχτα. Και θα έχει εκεί πάντα κάποιον εργαζόμενο-είλωτα να τον εξυπηρετήσει.

Καμία αμφιβολία δεν είχαμε επίσης και για την ύποπτη στάση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του γραμματέα του και μέλους της κυβέρνησης, Νάσου Ηλιόπουλου. Γιατί οι εργοδότες δε μασάνε και κάνουν ότι γουστάρουν όταν είναι εντελώς λάσκα η νομοθεσία ή όταν δεν εφαρμόζεται. Στη ρητορική ερώτηση λοιπόν για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνει άμεσα το ΣΕΠΕ και με τις κατάλληλες ενέργειες να επιβάλει το νόμο, απαντάμε: Γιατί είναι φανερό ότι όταν μια κυβέρνηση υπηρετεί τα μνημόνια και τις απαιτήσεις των δανειστών δεν μπορεί παρά αφήνει τους εργοδότες να προχωρούν ανενόχλητοι στο ξήλωμα και στην πρακτική κατάργηση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε μια περίοδο που όλο τον Δεκέμβρη οι καταγγελίες ήταν χιλιάδες για τα απλήρωτα δώρα, τα εξαντλητικά ωράρια και την απίστευτη εντατικοποίηση, τα κομμένα ρεπό κλπ, μια τέτοια κίνηση πρέπει να μας βρει όλους και όλες απέναντι.
Στοίχημα είναι να προετοιμαστούν δράσεις και αντιστάσεις το επόμενο διάστημα απέναντι σε αυτή τη κατάσταση και στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά. Να δράσουμε άμεσα απαιτώντας:

 • Κανένας μισθός κάτω από 751
 • Καμία κουβέντα για εργασιακό νομοσχέδιο που θα μας κάνει τις ζωές χειρότερες
 • Να καταργηθούν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας και οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο και να δουλεύουμε σαν άνθρωποι.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και να τελειώσει αυτή η τρέλα με την ανασφάλιστη εργασία.

Και τέλος επειδή τους πονάει αρκετά εκεί, στην τσέπη δηλαδή
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΠΟΔΙ ΜΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΤΙΣ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Macarthur Glen – Εκπτωτικό Χωριό, Σπάτα
Mega Outelt, Θεσσαλονίκη
One Salonika, Θεσσαλονίκη

400generation

12779223_1030827876974220_5004957071437135251_o-546x500