Επίδομα 400€ στους ανέργους 18-24: Γιατί είναι κοροϊδία

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
    46
    Shares

Άλλη μια εκστρατεία «για το καλό μας»…

Η υπουργός εργασίας, πρόσφατα, εξήγγειλε καμπάνια νεανικής εργασίας, πρώτο μέτρο της οποίας θα είναι η εφάπαξ καταβολή επιδόματος 400 ευρώ σε νέους ανέργους ηλικιών 18-24. Το κονδύλι που δεσμεύτηκε για το επίδομα αυτό είναι της τάξης των 20.000.000 ευρώ και οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 55.000 περίπου.

Με μια πρόχειρη ματιά στην απογραφή του 2011, φαίνεται ότι στην Ελλάδα ζούμε πάνω από 1.000.000 νέοι ηλικίας 18-24. Πρόκειται για εξόφθαλμο εμπαιγμό, καθώς ένας νέος που βρίσκεται  στα μητρώα του ΟΑΕΔ πριν τα 24, πρακτικά πρέπει να μην έχει περάσει από καμιάς μορφής μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση-κατάρτιση και επίσης να αποδεικνύει διαρκώς ότι αναζητά εργασία χωρίς ποτέ να καταφέρνει να βρίσκει. Έτσι προκύπτει και το ισχνό νούμερο των 55.000 ή 5% του συνόλου των νέων.

Γερό δούλεμα

Βέβαια, το δούλεμα δεν σταματά στο πόσοι παίρνουν το επίδομα. Είναι άξιο απορίας το πώς η καμπάνια νεανικής εργασίας μπορεί να συνδυαστεί με τον υποκατώτατο μισθό. Γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε εργαζόμενος κάτω των 25 ετών δικαιούται 431 ευρώ έναντι 490 ευρώ των υπόλοιπων εργαζομένων. Με απλούς υπολογισμούς, η ετήσια μείωση εισοδήματος για τους νέους που αμείβονται με τα ελάχιστα νόμιμα (πράγμα διόλου εξασφαλισμένο) ξεπερνά τα 600 ευρώ. Και σίγουρα, ξεπερνά κατά πολύ το επίδομα κοροϊδίας.

Δεν τολμάμε καν να προσεγγίσουμε τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, ενός ωφελούμενου από το επίδομα νεολαίου, καθώς αυτή μπορεί να ήταν για το 2017 ακόμα και τριπλάσια του επιδόματος (συνυπολογίζοντας πιθανές συντάξεις, μισθους γονιών, αυξημένη φορολογία κλπ).

Με το ένα χέρι παίρνουν, με το άλλο κάνουν πως δίνουν

Αφού αρπάξουν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη του κάθε φορολογούμενου, για να πετύχουν πλεονάσματα μεγαλύτερα από 3,5% που έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές, μας επιστρέφουν κάποια λιγοστά ψίχουλα, με τα επιδόματα κοροϊδίας. Από εκεί προκύπτει και το εφάπαξ του επιδόματος αντί για το αυτονόητο μηνιαίο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.

Η γενιά μας δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα «επιδόματα» και το εκάστοτε χαρτζιλίκι που με ύπουλο τρόπο μας δίνουν, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας. Τέρμα πια στον εμπαιγμό!

Σταθερό επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους!

Αύξηση στον βασικό μισθό, χωρίς ηλικιακούς διαχωρισμούς!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!