«Έξοδος από την κρίση» με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 38
  •  
  •  
  •  
  •  
    38
    Shares

 

Όλο και περισσότερο ακούμε αυτήν την περίοδο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η αφήγηση αυτή τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς ευρωπαϊκών κύκλων επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η ανεργία πλέον τείνει να υποχωρεί και ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» σε σχέση με την περίοδο των σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα; Πρόκειται για μια επιστροφή όντως στην περίοδο προ κρίσης ή για την σταθεροποίηση σε μια νέα κατάσταση σταθερά υψηλής φτώχειας, ανεργίας και επισφάλειας;

Είναι σαφές ότι από την πλευρά μας βλέπουμε ξεκάθαρα το δεύτερο. Και γιατί να μην συμβεί αυτό αν αυτό είναι που ωφελεί τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς (βλ. δηλώσεις ΣΕΒ); Συνεπώς, το ζήτημα που τίθεται είναι αν θα συμβιβαστούμε, θα συνηθίσουμε και θα αποδεχτούμε μια νέα σταθερότητα φτώχειας, ανεργίας και επισφάλειας ή αν θα αντισταθούμε στην προοπτική αυτή.

 

ακολουθεί η αναδημοσίευση από το The Press Project


 

Άνοδο έχουν σημειώσει τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναδεικνύει η τελευταία τριμηνιαία επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο απογοητευτικά φαίνονται τα νούμερα για την Ελλάδα, καθώς υψηλά παραμένουν τα ποσοστά ανεργίας και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων.

Όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης σε χώρες τις ΕΕ κατά 1,7%, το οποίο αντιστοιχεί σε 4 εκατομμύρια εργαζομένους, από τους οποίους οι 2,7 εκατ. είναι σε χώρες της Ευρωζώνης.

Η αύξηση αυτή φαίνεται να βασίζεται στην αύξηση των μόνιμων θέσεων και της πλήρους εργασίας. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2016 και του 2017 ο αριθμός των εργαζομένων με μόνιμες συμβάσεις αυξήθηκε κατά 2,8 εκατομμύρια.

Απογοητευτικά τα ποσοστά της Ελλάδας

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση δείχνει πως τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα πλησιάζουν τα επίπεδα προ κρίσης, σημειώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Τα ποσοστά απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο κυμάνθηκαν από 58% στην Ελλάδα έως 82% στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την έκθεση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017, το 73,4% των ανέργων ήταν μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είχαν παραμείνει εκτός της αγοράς εργασίας για πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες.

Το ίδιο τρίμηνο, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην ΕΕ (15,3%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,1%) και την Ιταλία (6,2%). Επίσης, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ «πολύ μακροχρόνιας ανεργίας» (άνω των 24 μηνών) (11%).

Ενώ η αύξηση του εισοδήματος συνέχισε να βελτιώνεται με ποσοστό ανάπτυξης περίπου 15% σε ετήσια βάση, στην Ελλάδα, την Κροατία, την Ισπανία, την Ιταλία, στην Πορτογαλία, όπως επίσης και στην Ολλανδία, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2008.