«Ε δε θα μας πεθάνετε κιόλας»

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 48
  •  
  •  
  •  
  •  
    48
    Shares

Ως νέα γενιά εργαζομένων κάτι το οποίο ίσως μας διαφεύγει είναι ότι εκτός από κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, άνεργοι για μεγάλα διαστήματα ή απλήρωτοι, για να πάρουμε όταν και όποτε αυτά τα ρημάδια τα 200, 300, στην καλύτερη 500 ευρώ κινδυνεύει πολλές φορές η υγεία μας ακόμα και η ίδια μας η ζωή. Και δυστυχώς αυτά δεν τα βγάζουμε από το κεφάλι μας.

Μετά τον τραγικό θάνατο τις κοπέλας στα Everest τον προηγούμενο μήνα στην πλατεία Βικτωρίας κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης σε υπόγειο χώρο, ένα νέο πολύ άσχημο συμβάν έρχεται να προστεθεί στην λίστα των εκατοντάδων εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στα χρόνια της κρίσης. Από αυτά βέβαια που μαθαίνονται, γιατί δεν θα μαθευτεί ποτέ ότι μια πωλήτρια έπαθε οσφυαλγία κι έχασε τη δουλειά της επειδή υποχρεούταν (παράνομα) να κάθεται όρθια, ούτε αν έπεσε από το μηχανάκι ο ντελιβεράς λόγω του παγετού.

Όπως ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση του συνδικάτου Τροφίμων Ποτών και Γάλακτος, την προηγούμενη Πέμπτη στην βιομηχανία της ELBISCO στο χώρο παραγωγής της φρυγανιάς, υπέστη πολύ σοβαρό τραυματισμό ένας νέος εργαζόμενος από κάκιστα συντηρημένη μηχανή.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο γεγονός η μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Έχουν να κάνουν με τη διάλυση των μηχανισμών ελέγχου που παρέα με τους αντεργατικούς νόμους στα μνημονιακά χρόνια τσακίζουν στην κυριολεξία τους εργαζόμενους . Έχει να κάνει με τη μείωση της ασφάλειας και την τήρηση της υγιεινής σε πολλές επιχειρήσεις με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων. Έχει να κάνει με την εργοδοτική ασυδοσία που για να αυξήσει την παραγωγικότητα ξεζουμίζει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Και προφανώς έχει να κάνει με την δουλική στάση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τους δανειστές αλλά και προς τον ΣΕΒ, οι οποίοι όπως και με το υπό συζήτηση νέο εργασιακό νομοσχέδιο, απαιτούνε διαρκώς μέτρα που διαμορφώνουν στους εργασιακούς χώρους συνθήκες μεσαίωνα.

Σαν 400g θεωρούμε σαν βασικό καθήκον της γενιάς μας αυτή την περίοδο, την αποτελεσματική οργάνωση ενός ανυποχώρητου και μακράς διάρκειας αγώνας σε γειτονιές και σε χώρους δουλειάς που θα βάλει ένα τέλος στην συνεχή λεηλασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Για να μην μας γίνουν συνήθεια ακόμα και τέτοια γεγονότα.

Γιατί πολύ απλά δεν θα ζήσουμε περιμένοντας να μας πεθάνετε.

400generation

15996071_1843644769257933_556823564_n