Δώρο Πάσχα: Στην Τρομοκρατία των εργοδοτών απαντάμε με αλληλεγγύη και αγώνα

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 47
  •  
  •  
  •  
  •  
    47
    Shares

 

Λίγα λόγια για το δώρο Πάσχα:

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται ηλεκτρονικά στους λογαριασμούς των εργαζομένων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου και το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Σχετικά με τις άθλιες συνθήκες εργασίας:

Θα έχεις ακούσει ή θα το έχεις ζήσει και εσύ, όπως και εμείς, μαύρη και αδήλωτη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, απειλή απόλυσης σε περίπτωση διεκδίκησης των νόμιμων δικαιωμάτων σου και άλλα πολλά. Είτε δουλεύεις σε μεγάλη ή μικρή επιχείρηση τα επιχειρήματα των εργοδοτών παραμένουν ίδια: ¨Τόσοι άνεργοι περιμένουν για μια δουλειά¨, ¨Μα δεν βλέπεις ότι η επιχείρηση δεν βγαίνει¨, ¨Δώρο; Μα τι νομίζεις πως έχουμε;» κ.α. Κάπως έτσι αντιμετώπισαν την απειλή της απόλυσης δύο εργαζόμενοι της επιχείρησης “Brothers in Law” στη Λάρισα, όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν πίσω το δώρο Χριστουγέννων. Κατάφεραν να κερδίσουν την επαναπρόσληψη τους γιατί πρώτα και κύρια δεν φοβήθηκαν να αντιδράσουν και εν συνεχεία να καταγγείλουν μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων τους στην επιθεώρηση εργασίας την συγκεκριμένη αυθαιρεσία. Οι καταγγελίες για παράνομη επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων ήταν αρκετές, σε μερικές περιπτώσεις επιστρατεύτηκαν και μπράβοι από τους εργοδότες, και από όλη την επικράτεια.
Η απάντηση μας:

Όλα τα περιστατικά που οι εργαζόμενοι κατάφεραν να πετύχουν κάποια νίκη σε διένεξη που είχαν με την εργοδοσία έγινε γιατί δεν έσκυψαν το κεφάλι. Δεν πρέπει να αφήσουμε το φόβο να κυριεύσει. Δεν τους επιστρέφουμε το δώρο Πάσχα, συζητάμε με τους συναδέλφους μας και αναπτύσσουμε σχέσης αλληλεγγύης μεταξύ μας. Σε περίπτωση παρατυπίας, απευθυνόμαστε στα πρωτοβάθμια σωματεία μας, σε συλλογικότητες και στην επιθεώρηση εργασίας, κάνουμε γνωστή και καταγγέλλουμε την υπόθεση μας.

Δεν ζητάμε  την επιβίωση μέσα στα μνημόνια, των 400 ευρώ, της υψηλής ανεργίας και γενικά της πραγματικότητας που βιώνουμε. Αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να εργαζόμαστε χωρίς την τρομοκρατία της ανεργίας και της μετανάστευσης, για να μπορούμε να ζούμε από τον μισθό μας με αξιοπρέπεια! Αγωνιζόμαστε για ζωή και όχι επιβίωση!