Δημόσια επιστολή απολυμένου από την εταιρεία «Παπαστράτος» στον πρωθυπουργό

Ας το να γνωστοποιηθεί!
 • 126
 •  
 •  
 •  
 •  
  126
  Shares

Δημοσιεύουμε την δημόσια επιστολή απολυμένου εργαζόμενου από την εταιρεία Παπαστράτος-Philip Morris».

Ο επιστολογράφος απευθύνεται στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την επίσκεψη του στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής, στις 29 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός εκθείασε τις εργασιακές σχέσεις και το εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας(;)

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Αλέξη,

Πριν λίγες μέρες, παρουσία της Υπουργού Εργασίας, κατά την ομιλία σου μέσα στο εργοστάσιο της Παπαστράτος-Philip Morris, σε απευθείας πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση, εκθείασες τις εργασιακές σχέσεις της εταιρίας και την παρουσίασες ως πρότυπο εργοδότη που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα σε μία εποχή που επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας και η εργοδοτική αυθαιρεσία αποτελεί τον κανόνα.

Μάλιστα είπες προς τους εργαζομένους, αναφερόμενος σε ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας: «Δεν έχετε εσείς σχέση με αυτά τα φαινόμενα , γιατί έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση, η οποία φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις».

Αυτά ειπώθηκαν μπροστά στην κ. Αχτσιόγλου και ενώ η υπόθεση της καταχρηστικής απόλυσης μου λόγω υγείας (βάσει του πορίσματος του ΣΕΠΕ υπάρχει παραβίαση των όρων της ατομικής και της επιχειρησιακής σύμβασης και ΔΙΑΚΡΙΣΗ εναντίον μου) είναι σε πλήρη γνώση του Υπουργείου Εργασίας. Πέραν τούτου, την απόλυσή μου έχουν καταγγείλει πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα, και η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι τα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν.

Δεν γνωρίζεις τίποτα για τα παραπάνω;

Είμαι ένας καταρτισμένος νέος, με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, που μετά την αριστεία μου σε κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ευρώπης, αν και είχα καλές προοπτικές διεθνούς σταδιοδρομίας, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα του brain drain, επέστρεψα για να εργαστώ στην Ελλάδα, εμπιστευόμενος τη χώρα μου κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Για κακή μου τύχη, κατά την περίοδο της εργασίας μου χτυπήθηκα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάστηκε να νοσηλευτώ και να ξεκινήσω συστηματική βαριά θεραπεία, ενημερώνοντας προφορικά και γραπτά τον εργοδότη μου ότι πρόκειται για σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. Αν και σύντομα γύρισα στη δουλειά μου, εκτελώντας με υπερβάλλοντα ζήλο τα καθήκοντά μου, λίγους μήνες αργότερα, η Παπαστράτος-Philip Morris αιφνιδιαστικά με απέλυσε, χαρακτηρίζοντας με «ανεπαρκή», παρόλο που λίγο καιρό πριν γίνει γνωστό το πρόβλημα υγείας, είχα επιλεχθεί (με διεθνή διαγωνισμό) για την θέση μου μεταξύ πολλών εκατοντάδων υποψηφίων, λόγω των πολύ υψηλών προσόντων μου. Μάλιστα αμφισβητήθηκε η απόδοση μου χωρίς καν να μου γίνει κάποια επίσημη αξιολόγηση σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ο παγκόσμιος εσωτερικός κανονισμός της εταιρίας.

Από τότε ξεκίνησα έναν αγώνα διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσής μου. Ζητώ να ανακληθεί η καταγγελία της σύμβασής μου και να γυρίσω στη δουλειά μου με βάση την αρχική μου σύμβαση (σύμβαση αορίστου χρόνου σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΠΕ).

Δεν ζητάω να επιστρέψω στην εργασία μου χαριστικά λόγω υγείας αλλά αξιοκρατικά λόγω ικανοτήτων και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο εργοδότης παρανόμησε εναντίον μου.

Η εταιρία έχει βαρύ ιστορικό βάναυσης αντιμετώπισης εργαζομένου με σοβαρά προβλήματα υγείας και στο παρελθόν, με άλλη κυβέρνηση, έχει υποστεί κυρώσεις από το Υπουργείο Εργασίας, με υψηλά πρόστιμα και σφράγισμα του εργοστασίου, όταν μετά από καταγγελία καρκινοπαθούς διαπιστώθηκε ότι η εταιρία, εν γνώσει του προβλήματος υγείας, τον είχε τοποθετήσει σε νυχτερινή βάρδια, σε θέση με ορθοστασία και σωματική καταπόνηση, στην γραμμή παραγωγής.

Δυστυχώς ο εργαζόμενος λίγους μήνες αργότερα απεβίωσε.

Ο εργοδότης Παπαστράτος-Philip Morris λοιπόν, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ, είναι υπότροπος για θέματα παραβίασης εργατικής νομοθεσίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Με λύπη μου όμως διαπιστώνω ότι η παρούσα κυβέρνηση επιλέγει στρατηγικά, όχι μόνο να μην επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρία αλλά και να αποτελεί τον πιο σταθερό διαφημιστή της!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι μόλις 2 βδομάδες μετά την απόλυσή μου, η κ. Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας η οποία είναι αρμόδια για θέματα ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες όπως είμαι κι εγώ, κάλεσε μέσα στο Υπουργείο Εργασίας για κοινή συνέντευξη τύπου τον πρόεδρο της Παπαστράτος προκειμένου να διαφημιστεί το κοινωνικό έργο και η εταιρική κοινωνική ευθύνη της εταιρίας.

Άραγε πόσοι εργοδότες έχουν καταφέρει διαχρονικά να πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου μέσα στο Υπουργείο Εργασίας;

Αυτή η στάση της κυβέρνησης προς την εταιρία συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίσκεψή σου Αλέξη όπου, αφού πρώτα αποθέωσες τον εργοδότη Παπαστράτο, προανήγγειλες το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την πάταξη του εργασιακού μεσαίωνα και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ΑΜΕΑ.

Πού διάλεξες Αλέξη να κάνεις αυτήν την εξαγγελία;

Μέσα στο εργοστάσιο της εταιρίας που σύμφωνα με τα πορίσματα του ΣΕΠΕ παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Στην εταιρία που δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Εργασίας για την επαναπρόσληψή μου. Άραγε τέτοιου είδους παραπτώματα επηρεάζουν καθόλου το μητρώο της εταιρίας στο point system που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο ή το μητρώο του συγκεκριμένου εργοδότη παραμένει λευκό;

Πότε αποφάσισες Αλέξη να εκθειάσεις δημοσίως τις εργασιακές σχέσεις του εργοδότη Παπαστράτου;

Την περίοδο που αναμένουμε την έκδοση της δικαστικής απόφασης σχετικά με την αγωγή στην οποία έχω προβεί για καταχρηστική απόλυση λόγω υγείας.

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΓΩΝΑ

Θα παρακαλούσα λοιπόν, τόσο εσένα όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας (κ.κ. Αχτσιόγλου, Φωτίου), που γνωρίζει πολύ καλά τόσο την υπόθεσή μου όσο και την παλαιότερη υπόθεση του καρκινοπαθούς εργαζομένου, να πάρετε δημόσια θέση σχετικά με τα κακώς κείμενα στις εργασιακές σχέσεις της Παπαστράτος-Philip Morris.

Δίνω μία μάχη αξιοπρέπειας. Μία μάχη κατά των φαινομένων εργασιακού μεσαίωνα. Μία μάχη υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τον αγώνα μου θέλω να ανοίξω τον δρόμο για όλους τους συμπολίτες μας με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες που πέφτουν θύματα διακρίσεων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο.

Σε αυτή τη μάχη, σας καλώ να πάρετε μια ξεκάθαρη θέση για το αν στέκεστε στο πλευρό του εργοδότη (που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Παπαστράτος-Philip Morris) ή στο πλευρό του εργαζομένου.

Αν θωρακίζετε τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ , με σεβασμό στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ή επικροτείτε αυτούς που τα παραβιάζουν.

Κλείνοντας, δανειζόμενος τα λόγια που είπες μέσα στο εργοστάσιο Αλέξη, θα επαναλάβω ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μία προοπτική μιζέριας»!

Με εκτίμηση

Ο θιγόμενος απολυμένος εργαζόμενος από την εταιρία Παπαστράτος-Philip Morris».

Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2016 κατά την διενέργεια εργατικής διαφοράς στην επιθεώρηση εργασίας, αλλά και κατά την «τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση», στο υπουργείο Εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιώθηκε αλλά η εταιρεία δεν προχώρησε στην επαναπρόσληψη του.  Τον περασμένο χειμώνα, παρενέβησαν συνδικάτα, ασθενείς και πολιτικοί φορείς που ομόφωνα ζήτησαν την ανάκληση της απόλυσης. 

Σαν generation400 στεκόμαστε πλάι στον απολυμένο εργαζόμενο της «Παπαστράτος-Philip Morris» και ενώνουμε τις φωνές μας με όλους και όλες εκείνους και εκείνες που βιώνουν την εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας τους.

Υπενθυμίζοντας και εμείς προς τον κ. Πρωθυπουργό και την κα. Αχτσιόγλου, ότι:

 • H εταιρία «Παπαστράτος-Philip Morris» από ένα σύνολο 400 εργαζομένων περίπου, οι μισοί (200 – 250 εργαζόμενοι) εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν κάτω από αυτό το καθεστώς εργασιακής ομηρίας για επτά, δέκα και δώδεκα χρόνια, με τις συμβάσεις να ανανεώνονται ύστερα από ένα «διάλειμμα» στην ανεργία.
 • Έχει νέους/ες σε ηλικία εργαζομένους/ες που δουλεύουν ως «πρακτικά ασκούμενοι». Κυρίως σπουδαστές των ΤΕΙ, αφού στο πλαίσιο της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης δουλεύουν με μισθό μόλις 300 ευρώ το μήνα.
 • Η «Philip Morris» υλοποιεί το δικό της πρόγραμμα μαθητείας (inkompass) σε δεκάδες χώρες όπου δραστηριοποιείται, το οποίο συνοδεύεται από την υπόσχεση για μια πιθανή προσφορά εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
 • Τις καταχρηστικές απολύσεις που κάνει κατά καιρούς η επιχείρηση και οι οποίες τις περισσότερες περιπτώσεις βαφτίζονται «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Μεταξύ των απολύσεων αυτών περιλαμβάνεται και η απόλυση του εργαζόμενου που έστειλε την παραπάνω επιστολή.

Αυτή είναι η πραγματικότητα! Και όσο και να την αγνοούν ο κ. Τσίπρας και η κα. Αχτσιόγλου θα υπάρχουν πάντα οι εργαζόμενοι/ες αυτού του κόσμου να τους την θυμίζουν.

400generation