Διήμερο Ενάντια στην Ανεργία και την Επισφάλεια 27-28/1 | Το στοίχημα είναι η απάντηση με όρους γενιάς

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  • 55
  •  
  •  
  •  
  •  
    55
    Shares

 

κείμενο για την συμμετοχή μας στο Διήμερο Ενάντια στην Επισφάλεια και την Ανεργία

στις 27 και 28 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη

Σε μια συγκυρία βαθιάς υποτίμησης των ζωών μας από τους εργοδότες και την κυβερνητική πολιτική, είτε μέσω της καθήλωσης των μισθών σε πολύ χαμηλά επίπεδα είτε μέσω της επικείμενης μείωσης του αφορολόγητου κτλ, εμείς πιστεύουμε ότι εκ των πραγμάτων τίθεται  στο επίκεντρο η σκληρή επίθεση που δέχεται η νεολαία  και η αντίστοιχη ανάγκη μιας μαζικής απάντησης στην επίθεση αυτή με όρους γενιάς.

Στο φόντο του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης, με την μείωση του αφορολόγητου στα 5.685 από τα 8.636 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, με τη σταδιακή υποκατάσταση της πλήρους με τη μερική απασχόληση, την κατάργηση του επιδόματος ανέργων έως 29 ετών, αντιλαμβανόμαστε όλοι/ες ποια είναι η πολιτική «υπέρ» των εργαζομένων που θέλει να μας πουλήσει η κυβέρνηση. Η «έξοδος από τα μνημόνια» έρχεται να κουμπώσει με την καθήλωση του κατώτατου μισθού, τις επιβαρυντικές διακρίσεις εις βάρος των νεότερων εργαζομένων μέσω του υποκατώτατου μισθού (<25 ετών), την διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έρχεται να ολοκληρώσει την κυριαρχία της εργασιακής και κοινωνικής ζούγκλας  ως μοναδική προοπτική για την νέα γενιά.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση Συριζα – Ανελ θεσμοθετεί την επί της ουσίας κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Ούτως η άλλως με βάση και τη λογική της Υπουργού Εργασίας δεν το χρειαζόμαστε ή με βάση την λογική του κύριου Τσακαλώτου «κάθε εμπόδιο είναι για καλό».

Την ίδια στιγμή ζούμε μια εργασιακή πραγματικότητα εντός της οποίας βασιλεύει η επισφάλεια, η ένταση εργασίας, οι χαμηλοί και αναξιοπρεπείς μισθοί, τα απάνθρωπα, εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ίχνος πληρωμένης υπερωρίας.  Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ καταγγελίες για παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων είναι όλο και πιο συχνές (βλέπε το παράδειγμά των πρόσφατων καταγγελιών σχετικά με την απόλυση εργαζομένων που αρνήθηκαν να επιστρέψουν πίσω το δώρο Χριστουγέννων).

Σε αυτή τη δύσκολή καθημερινότητα, όπου επικρατεί μια αφήγηση ότι δεν μπορεί  να υπάρξει εναλλακτική, δημιουργείται η ανάγκη για παρέμβαση, συσπείρωση και οργάνωση του κόσμου της γενιάς μας.  Ανάγκες που περνάν αναγκαία μέσα από την επικοινωνία, την επαφή, την επίμονη, επίπονη και σταθερή δουλειά ζύμωσης, πολιτικοποίησης και δράσης στην επισφαλώς εργαζόμενη/άνεργη νεολαία.

Οφείλουμε να σκεφτούμε και να δράσουμε ανιχνεύοντας τις δυνατότητες νέων δυναμικών αντιστάσεων στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, όπου ζει και αναπνέει ο κόσμος της γενιάς μας, της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας, του υποκατώτατου μισθού.

Η δράση τόσο της δικιάς μας πρωτοβουλίας, όσο και άλλων σχετικών πρωτοβουλιών και εργατικών σχημάτων επιδιώκουν να συμβάλουν καταρχήν στην ανάδειξη από μεριάς του κόσμου της εργασίας αυθαιρεσιών της εργοδοσίας αλλά και στην πληροφόρηση σε σχέση με το τι σημαίνει μνημόνιο στην δουλειά, στη γειτονιά και στην καθημερινότητά μας. Είναι ενθαρρυντικό από την άποψη αυτή ότι θα βρεθούν στον ίδιο χώρο για να μεταφέρουν εμπειρίες μέσα από την δράση τους, να αναζητήσουν και να στοχαστούν τρόπους για τη συγκρότηση των επόμενων αντιστάσεων, αγώνων και διεκδικήσεων.

Το Generation 400 φιλοδοξεί να εκφράσει αυτό που αποκαλούν «γενιά των 400 ευρώ». Αποτελεί μια πρωτοβουλία από νέους και νέες, εργαζόμενους ή άνεργους που είμαστε αβέβαιοι/ες  για το μέλλον μας.  Είμαστε αυτοί που πληρωνόμαστε λιγότερα γιατί είμαστε κάτω από 25. Είμαστε κακοπληρωμένοι/ες, ανασφάλιστοι/ες  χωρίς εργασιακά δικαιώματα.  Δουλεύουμε σε δουλειές του ποδαριού  για να τα βγάλουμε πέρα το μήνα. Είμαστε αυτοί που σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ και να αλλάξουμε όχι χώρα, αλλά την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Θεωρούμε κρίσιμο να μπορέσουμε ως νέα γενιά εργαζομένων να μετατρέψουμε την οργή, την απογοήτευση και το αδιέξοδο σε δημιουργική δύναμη αλλαγής της πραγματικότητας και της καθημερινότητας που βιώνουμε. Να στοχεύσουμε στην ρίζα του προβλήματος, να διατυπώσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, να συσπειρωθούμε γύρω από συγκεκριμένους στόχους βελτίωσης της ζωής μας και να παλέψουμε πρωτότυπα και πολύμορφα γύρω από αυτούς.  

Υπό αυτή τη σκοπιά συμμετέχουμε και εμείς ως Generation400 στην διοργάνωση του διημέρου αυτού και θεωρούμε σημαντική την μαζικοποίηση και την επιτυχία του. , και ελπίζουμε να συμβάλλει σε έναν γόνιμο διάλογο γύρω από το πραγματικό κενό πολιτικοποίησης και οργάνωσης μίας ολόκληρης γενιάς.