Black Friday | Ας μην παίξουμε το παιχνίδι τους!

Ας το να γνωστοποιηθεί!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αυτή την Παρασκευή aka Black Friday…

Μετά από «καινοτόμους» θεσμούς όπως η «Λευκή Νύχτα», η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Public, όπως και άλλες που έτρεξαν να μιμηθούν το παράδειγμά της, ανακοίνωσαν την έλευση της «Black Friday» στην Ελλάδα.Με μια πρώτη ματιά, ίσως οι «Μαύρες Παρασκευές» να μην φαίνονται και τόσο άσχημες. Μια μέρα όπου μπορούμε να αγοράσουμε πράγματα που σκεφτόμασταν καιρό και ίσως πολλοί και πολλές από εμάς να μην μπορούσαμε ούτε κατά διάνοια χωρίς μια γενναία (;) έκπτωση. Αν, ωστόσο, κοιτάξει κάνεις πίσω από τις «υπερπροσφορές» και τις διαφημιστικές καμπάνιες, θα δει μια άλλη πραγματικότητα, εξίσου μαύρη για όλους και όλες εμάς που μπορεί να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε κάτι στην μισή τιμή αλλά κατά βάση για τους εργαζόμενους/ες.

Τι σημαίνει η “Μαύρη Παρασκευή”; Εκατοντάδες άνθρωποι, ξοδεύουν ώρες για να πιάσουν θέση έξω από κλειστά καταστήματα, ενώ τη στιγμή που ανοίγουν οι πόρτες, λόγω του περιορισμένου αριθμού προϊόντων, ξεκινούν να τρέχουν και να ποδοπατιούνται-κυριολεκτικά-για το ποιος θα προλάβει. Στην Αμερική από αυτή τη διαδικασία έχουν υπάρξει 7 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο τον θάνατο ενός 34χρονου εργαζόμενου στα Wall Mart. Μας προτείνεται ένας τρόπος κατανάλωσης που δημιουργεί μόνο ανταγωνιστικά αντανακλαστικά και επί της ουσίας μας εξαχρειώνει, όταν στην πραγματικότητα οι νέοι άνθρωποι θα έπρεπε να επιδιώκουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με γνώμονα εμάς και τους γύρω μας, κι όχι τις ορέξεις της κάθε επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή ας σκεφτούμε όλους και όλες εκείνους/ες που πιάνουν δουλειά από τα χαράματα για να έρθουν αντιμέτωποι/ες με μια ορδή πελατών που η ίδια επιχείρηση τους προτρέπει να είναι επιθετικοί στο κυνήγι του προϊόντος…Μιλάμε για άθλιες συνθήκες εργασίας, ανελέητη ορθοστασία,με απλήρωτες υπερωρίες, κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να ανταπεξέλθουν σε έναν απίστευτα υψηλό (και επικίνδυνο) φόρτο εργασίας. Η εξάντληση ωρών – καθώς την μαύρη Παρασκευή το οχτάωρο κάνει φτερά – η εξυπηρέτηση κόσμου σε συνθήκες κανιβαλισμού, όχι μόνο δεν αντιστοιχεί/αποζημιώνεται από τους χαμηλούς μισθούς που οι εργαζόμενοι θα λάβουν, αλλά διαμορφώνει μια ακόμη πιο σκληρή καθημερινότητα, μέσα στην οποία η έννοια του εργασιακού δικαιώματος και των αξιοπρεπών όρων εργασίας μοιάζει με ένα κακό ανέκδοτο, σε μια συγκυρία που δεν μας παίρνει παρά να αντιστρέψουμε την κατάσταση: με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ τουλάχιστον χωρίς ηλικιακό διαχωρισμό, από την πρώτη μέρα δουλειάς, με προστασία της εργασίας χωρίς προϋπηρεσία, πολιτική όχι μερικής και εκ περιτροπής αλλά πλήρους απασχόλησης για όλους τους νέους εργαζόμενους/ες.
Αν μια τέτοια κίνηση όπως η Black Friday πετύχει, τότε θα αποτελέσει πηγή έμπνευση και για άλλους εργοδότες. Αν όμως δείξουμε ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να παίξουμε αυτό το παιχνίδι, ίσως και να τους αποθαρρύνουμε και να δώσουμε μια ανάσα στους εργαζόμενους/ες στις αλυσίδες αυτές. Ίσως να χρειαστούμε και εμείς την κατανόηση και την βοήθειά τους ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις, γραφεία, καφετέριες, μπαρ, ρουχάδικα, fast-foodάδικα και όπου αλλού τύχει να δουλέψουμε ή να δουλεύουμε ήδη.
Ας σκεφτούμε, λοιπόν, όχι σαν πελάτες, αλλά σαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες, που επειδή έχουμε δουλέψει, δουλεύουμε ή θα δουλέψουμε στο μέλλον, απαιτούμε η εργασία και η ζωή μας να έχει κάποιες στοιχειώδεις αξίες και μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.
Ας μην παίξουμε το παιχνίδι τους !
400generation
Μπορείτε να δείτε το κείμενο και σε Scribd

15202495_336443276736367_3180108902341609158_n

 

15170785_336461766734518_5303950315806733431_n