Η ανεργία ήρθε για να μείνει

Ας το να γνωστοποιηθεί!
 • 60
 •  
 •  
 •  
 •  
  60
  Shares

Από το δελτίο του ΟΑΕΔ για το μήνα Ιανουάριο 2018

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που μας δίνει ο ΟΑΕΔ για το μήνα Ιανουάριο αφού παρά τις αλλεπάλληλες και μεγαλόστομες δηλώσεις περί μείωσης της ανεργίας από την υπουργό εργασίας και την κυβέρνηση, φτάσαμε ξανά τις 900.000 χιλιάδες ανέργους, καθώς  από  το Δεκέμβριο του 2017 η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,66%.

Δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, είναι ότι περίπου 500.000 άνεργοι ψάχνουν για δουλειά πάνω από ένα χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Όπως επίσης ότι είναι εκτός κάθε τακτικού επιδόματος καθώς και εκτός ερευνών για το πώς τα βγάζουν πέρα οικονομικά. Αναρωτιέται άραγε κανείς, από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση ή από τους  Θεσμούς  για το πως επιβιώνουν καθημερινά τόσες χιλιάδες άνθρωποι; Γιατί αν θυμόμαστε καλά θα κάναμε θυσίες και κάποια στιγμή θα ερχόταν η ανάπτυξη αλλά αυτό που στην ουσία φάνηκε, μετά από 8 χρόνια μνημόνια και το βλέπουν όλοι πλέον, είναι ότι το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο.

Η κυβέρνηση μας παραμύθιαζε περί μείωσης αλλά η ανεργία ήρθε για να μείνει.

Όσο και να προσπαθούν  να φτιασιδώσουν τα ποσοστά ανεργίας με διάφορα τεχνάσματα, όπως τα προγράμματα ανακύκλωσής της (τα περίφημα voucher) , ή όσο και να τα μειώσουν για κάποιους μήνες λόγω της εποχικότητας του τουρισμού, η ανεργία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στο 20% και δεν πρόκειται να μειωθεί κατά πολύ. Η καταστροφή θέσεων εργασίας είναι στρατηγική τους επιλογή και το φθηνό, απελπισμένο αλλά και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό  αποτελεί  βούτυρο στο ψωμί για τους εργοδότες που στο όνομα του εύκολου κέρδους τους απομυζούν και προωθούν τον εργασιακό μεσαίωνα. Όποια μείωση της ανεργίας αναγράφεται κατά καιρούς, είναι σε επίπεδο αριθμών μέσω της μετατροπής των μόνιμων θέσεων εργασίας σε ευέλικτες.

Πολύ απλά, ένας οκτάωρος εργαζόμενος ισούται με δύο τετράωρους.

Η ανεργία δεν είναι μια απλή λέξη. Η ανεργία διαλύει τη νεολαία και τη στέλνει ή στον ψυχίατρο ή στο εξωτερικό

Σαν νέοι άνθρωποι δεν ανεχόμαστε άλλο όλη αυτή την κατάσταση. Να είναι το 50% της γενιάς μας άνεργο ή σε κάκιστες δουλειές. Να έχουν φύγει 500.000 νέοι εργαζόμενοι στο εξωτερικό. Να είμαστε στις καλύτερες ηλικίες εξαρτημένοι πλήρως από την οικογένεια μας  και να μένουμε στο πατρικό μας. Να μην μπορούμε να βγάλουμε το μήνα αν μένουμε μόνοι μας.

Η αθλιότητα που ζούμε μας οδηγεί στο να μην μπορούμε να καθορίσουμε και να προγραμματίσουμε το οτιδήποτε για της ζωή μας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Οι άνεργοι χρειάζονται στήριξη και βοήθεια από το κράτος και δεν θέλουμε καμία ελεημοσύνη όπως το μέρισμα , απαιτούμε μέτρα ανακούφισης και επίλυσης του προβλήματος.

Οι ίδιοι που χαρίζουνε λεφτά σε τράπεζες και πολυεθνικές, μας λένε πως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στην ανεργία και μάλιστα με επιδόματα “τυράκια” για να μην γκρινιάζουμε.

Τέρμα τα πολλά λόγια:

Ζωή και όχι επιβίωση

 • Όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και άνεργες να μπούνε στο ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.
 • Αύξηση του επιδόματος , κανείς δεν ζει με 361 ευρώ
 • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλες τις πόλεις.
 • Διαρκής αγώνας και πάλη για σταθερή και μόνιμη δουλειά..

ΟΡΓΑΝΟΝΩΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ